Önceki Bölüm için:

Regex için iki temel karakter tipi var: Gerçek Karakterler (literals) ve Özel Karakterler (meta characters).
Gerçek Karakterler
Gerçek karakterler A'dan Z'ye bütün harfler, 0'dan 9'a bütün rakamlar, virgül ve alt çizgiden oluşuyor.
Özel Karakterler
. \ ? [ ] + * { } | ^$ ( ) gibi karakterlere regex tarafından özel bir anlam yüklenmesiyle ortaya çıkan bu özel karakterler, örüntü yazabilmemize olanak tanıyor.
Not: Eğer regex tarafından özel anlam yüklenmiş bu karakterleri gerçek karakter olarak kullanmak isterseniz, bu karakterleri kaçırmanız (escaping) gerekiyor. Buna ilerleyen kısımlarda değineceğiz.
Gelin birlikte gerçek karakterlerin üzerinden geçelim.
Elimizde Oscar Wilde'ın bir dizesi olsun:
Herkes öldürür sevdiğini, kimi bir bakışıyla yapar bunu...
Bu cümle içerisinde "sevdiğini" kelimesini arayalım.

Fark edeceğiniz üzere gerçek karakterlerle yapılan regex araması aslında herhangi bir araç üzerinde ctrl + f ile yaptığımız metin aramasının aynısı. Regex motoru, ardışık gelen bu karakter dizisini metnin herhangi bir yerinde bulmaya çalışıyor.
Virgül ile değiştirdiğimizde de yine eşleşme bulduğunu görüyoruz.

Yukarıda bahsi geçtiği üzere virgül özel karakter değildi. Aynı şekilde alt çizgi ya da rakam da olsaydı yine doğrudan bulacaktı.
Peki eğer cümle sonundaki üç noktayı arayıp bulmak istersek ne yapmalıyız? İnsanın aklına ilk gelen yöntem ne? "..." yazmak. Deneyelim:

Sonuç hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Sondaki üç noktayı bulmak yerine metin içerisindeki bütün karakterleri üçerli üçerli gruplandığı toplamda 19 adet eşleşme buldu.

Bunların arasında da aslında aradığımız üç nokta yok. Bu neden oldu? Çünkü regex, nokta işaretini özel karakter olarak kabul ediyor.
Tekrardan özet geçmek gerekirse gerçek karakterler harflerden, sayılardan, virgülden ve alt çizgiden oluşuyor. Bunların dışındaki çoğu karakter regex tarafından özel karakter olarak algılanıyor.
Sonraki bölümlerde özel karakterleri genişçe işleyeceğiz. Ne işe yarıyorlar, nasıl kullanılırlar ve onları kaçırarak nasıl gerçek karakterler olarak kullanırız, bunları göreceğiz.